Get Adobe Flash player
O nama Proizvodi Recepti Mediji Prva strana

Proizvodnja

Hladnjača "Higlo" ima proizvodnju od oko 5.000 tona prerađenog i duboko smrznutog povrća. Najveći udeo imaju grašak i boranija koji su zastupljeni sa po 2.000 tona godišnje, a prerađuju se i karfiol, paprika, šargarepa, krompir, paštrnak, paradajz, keleraba i brokoli. Hladnjača Higlo sarađuje sa preko 100 individualnih proizvođača u regionu i sa većim poljoprivrednim gazdinstvima u okruženju.

Među potrošačima vlada ukorenjeno mišljenje da povrće zamrzavanjem gubi veliki deo hranljivih vrednosti i da ga zato treba izbegavati. Metodom trenutnog dubokog zamrzavanja u roku od svega 3 minute, hranljiva vrednost ostaje očuvana.

Prioritet u hladnjači je bio i ostao kvalitet proizvoda, sama berba se vrši najsavremnijim kombajnima koji ne oštećuju plodove. Put od ubranog do zamrznutog povrća sastoji se od niza kontrolisanih koraka od kojih svaki ima za cilj maksimalno očuvanje kvaliteta povrća. Ubiranje se vrši na vrhuncu zrelosti i svežine. Sledi sortiranje, čišćenje i blanširanje povrća. Blanširanje – kratkotrajno uranjanje u kipuću vodu, je ključan korak u pripremi povrća za duboko zamrzavanje jer se tim postupkom inaktiviraju enzimi odgovorni za nepoželjne promene u mirisu, boji, ukusu, teksturi i nutritivnoj vrednosti. Nakon blanširanja sledi proces brzog dubokog smrzavanja gde se povrće naglo izlaže vrlo niskim temperaturama što uzrokuje formiranje malih kristala leda, koji su veoma važni za očuvanje kvaliteta jer ne uzrokuju oštećenja strukture. Poslednji korak je pakovanje u folije koje osiguravaju zaštitu povrća od spoljnih faktora. U preradnim linijama se ne koriste nikakve hemikalije koje bi mogle da oštete ili zagade plodove. Stalna hemijska i mikrobiološka kontrola proizvoda se obavlja od samog ulaska u tehnološke linije i prati se do gotovih proizvoda.

U hladnjači se ne odstupa od principa da povrće mora da zadrži i očuva svoja prirodna svojstva. Korenasto povrće se nakon smeštanja u bunkere, ljušti primenom pare. Povrće tipa krompira, šargarepe, kelerabe i paštrnaka potom prolazi linijom za pregled proizvoda, gde se neodgovarajući komadi odstranjuju. Nakon toga sledi usitnjavanje, po veličini i obliku, prilagođeno standardima pojedinih proizvoda.

U tunelu za trenutno duboko zamrzavanje, na temperaturi od -35°C do -38°C, proizvod se zamrzava na temperaturi od -18°C do -20°C. Smrznuto korenasto povrće se pakuje u kutije od 10 kilograma, vreće od 20 ili 30 kilograma i džambo pakovanje. Grašak i boranija, nakon smeštanja u bunker prolaze kroz vodenu flotaciju, gde se izdvajaju mahune i eventualna nečistoća.

Posebna linija je linija za karfiol, gde specijalna mašina vadi deo stabljike, i glavica se tako raspada na ruže. Moguće je usitnjavanje u rasponu od 20 do 60 milimetara. Paprika takođe ima drugačiji tretman pripreme, nakon pranja u bazenu mehanički se vadi peteljka sa semenom ložom, nakon pregleda kao i ostali proizvodi prolazi kroz tehnološki postupak zamrzavanja.

Prerada povrća se obavlja svake godine od maja do novembra, a cele godine je omogućena dostupnost svih proizvoda prema iskazanim potrebama. Pakovanja su različita i pored gore navedenih zastupljno je i pakovanje od 0,450 kg i 2,5 kg.

Pored postojećeg asortimana, Higlo prati moderne trendove u ishrani, osluškuje potrebe svojih vernih potrošača i prilagođava im se. Polazna tačka inovacija je sve veće interesovanje potrošača za pravilnu i zdravu ishranu, potreba da se ljudski organizam uravnoteži sa stvarnim potrebama i mogućnostima u skladu sa prirodom: proizvodima niske kalorijske, a visoke energetske vrednosti. Ubrzani tempo života, dugo radno vreme, želja za fizičkom kondicijom i psihičkom stabilnošću koja ostavlja malo vremena - inicira neophodnost da se zadovolji široka lepeza svakodnevnih potreba organizma, uz brzu i jednostavnu pripremu hrane za konzumiranje, koja pri tome ne gubi ništa od svojih svojstava zahvaljujući - isključivo procesu trenutnog zamrzavanja povrća u Higlu.

Dosadašnja strategija razvoja hladnjače Higlo bazirala se na razvoju tehnološkog procesa proizvodnje. Izgradnjom savremenog automatizovanog proizvodnog procesa stvoreni su uslovi za pripremu smrznutog povrća i voća najsavremenijeg kvaliteta.

Razvojna politika nalaže da se budućnost bazira na razvoju domaćeg i inostranog tržišta, korišćenju svih potencijalnih šansi koje nam se ukazuju, imajući u vidu pozitivan trend rasta potrošnje smrznutih proizvoda.